In juli 2019 rondde ik de registeropleiding ‘Dieper Coachen’ af en behaalde mijn diploma tot Senior Coach / Counselor! Ik ben trots en dankbaar dat ik dit prachtige verdiepingsjaar heb kunnen volgen. In deze blog vertel ik je meer over mijn verdiepende studiejaar.


Een paar reserves vooraf, dieper coachen?

De opleiding ‘Dieper Coachen’ leidt op tot het begeleiden op niveau’s die verder gaan dan het veranderen van gedrag, gewoonten en overtuigingen. Zij leidt senior coaches en counselors op tot het begeleiden op niveau van identiteits- en zingevingsvraagstukken. 

Ik herinner me mijn reserves toen ik aan deze opleiding begon. Hoewel diepere lagen mij buitengewoon interesseren, ben ik bij uitstek een pragmatische coach. Toch koos ik voor deze verdiepende opleiding. Met name om de reden dat ik zou leren mijzelf in te zetten als instrument. 

Jezelf inzetten als instrument

Als trainingsacteur zet ik mijzelf al jaren als instrument in, en kunnen deelnemers in een training of game, een situatie veilig met mij oefenen. Ik vind dat prachtig en geniet ervan de ander een ervaring en beleving te kunnen bieden, die de ander inzicht geeft over zichzelf. 

Ik had dan ook geen twijfel dat ik, ook als coach, zou leren mijzelf als instrument in te zetten voor anderen. Dat ik eerst zelf ook flink de diepte in zou moeten snapte ik. Immers kan je een ander niet begeleiden in diens ontwikkelpad, als je niet zelf eerst het pad gelopen hebt.

Mijn reis in dieper coachen

Zo startte na mijn opleiding tot coach practioner in de zomer 2018 mijn reis naar verdere verdieping. Dit werd een immens waardevolle, en best spannende, reis waarin ik leerde over mijn trauma’s, en thema’s die ik ken met schuld en onschuld, leiderschap en lidmaatschap, overgave en grenzen stellen etc.

Ik leerde over scriptbesluiten die ik in mijn kindtijd genomen had, waar ze vandaan kwamen en hoe ik ze weer kon herzien. Ik leerde kijken naar mijn systemen, welke dynamieken daarin plaatsvinden en welke plek ik daarin inneem, in te nemen heb en welke plek in anderen onbewust gegeven of ontnomen heb. Wat heb ik als mens onwijs veel geleerd en mogen ervaren!


Wat voor coach mij dit maakt 

Als coach heb ik – nog meer dan ik al deed – het ervaringsgericht werken omarmt. Van praten en denken naar beleven, doorvoelen en ervaren: voorbij het model en de theorie, kijken hoe het voor jou werkt én daar samen handen en voeten aan geven. 

In tegenstelling tot mijn oorspronkelijke reserves heeft dieper coachen mij juist nog meer handreikingen gegeven om bovenal praktischer te coachen en te werken met wat er is.  Daarnaast heeft de opleiding mij de ‘guts’ gegeven om mijzelf in iedere training en coaching als instrument in te zetten. 


Contact

Wil jij graag gecoacht worden of overweeg je zelf een coachopleiding te volgen en heb je vragen, neem gerust contact met me op!