Groeien..

Wanneer mensen willen groeien, wordt vaak een plan gemaakt om van A naar B te gaan. Er worden doelen gesteld, er wordt gekeken waar het nog aan schort en wat aangeleerd of verbeterd moet worden.

Dit kan een manier zijn om zaken voor elkaar te krijgen en op korte termijn van A naar B te gaan, maar blijkt zelden een manier om werkelijk te groeien. De focus ligt immers op wat er nog niet is. Datgene wat ontbreekt krijgt veel aandacht, wordt als het ware ‘gerepareerd’. Aanleren van wat (nog) niet is, kost veel energie, en blijkt vaak ook van korte duur te zijn.

Wanneer gekeken wordt vanuit wat er wel al is, ontstaat een positieve benadering. Vanuit deze positieve benadering ontstaat ruimte om talenten te herkennen. Als talenten gekoppeld worden aan resultaten kan échte groei plaatsvinden. Meestal blijkt dan zelfs veel meer mogelijk dan gedacht werd!


Werken vanuit talent

Werken met of vanuit je talenten klinkt simpel. In de basis en als concept is dat het ook: je kijkt waar je goed in bent én hoe je die talenten meer in kan zetten. Wanneer je daarop focust ontstaat flow.

De praktijk is echter lastiger. Het begint al met je eigen talenten kennen. Vele van ons weten niet wat onze talenten zijn. Dat is niet gek. Talent laat zich namelijk o.a. definiëren als activiteiten die ons moeiteloos afgaan. Vandaar dat talenten vaak voor onszelf onopgemerkt blijven; ze zijn te vanzelfsprekend: “dat is toch normaal”, of: “dat doet iedereen toch zo?” zijn veel gehoorde opmerkingen.

Ontdekken wat jouw talenten zijn is een klus, waar je best even tijd voor mag nemen. Een talengericht interview, scans of testen, diverse werkvormen en feedback vanuit je omgeving kunnen helpen. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw talenten niet meer ‘vanzelfsprekend’ zijn. Het is zaak dat jij je eigen talenten leert herkennen én erkennen.

Daarnaast is het van belang te leren om je talenten bewust in te zetten. Vaak hebben we geleerd onze energie te richten op wat niet vanzelf gaat. Soms voelen we ons zelfs schuldig als iets ‘te makkelijk’ lijkt te gaan. Gehoorde opmerkingen zijn: ” ik hoor nu eenmaal hard te werken” of “succes komt na hard werken”. Zelfs met klachten of overspannenheid tot gevolg… herkenbaar? Na het herkennen en erkennen van je talent is het zaak regie te gaan voeren en jouw talenten bewust in te zetten.

Toen ik me realiseerde dat het een van mijn talenten is om ‘anderen met elkaar te verbinden’, werd ik blij! Ik doe dit inderdaad als kind al, maar had dit nooit als bijzonder gezien.

In mijn werk was ik veel bezig met de projectadministratie en dit kostte me veel moeite en energie. Nu focus ik me meer op het samenbrengen van anderen en lever daarmee een belangrijke bijdrage in ons grootste project.

Het voelt heerlijk mijn talent bewust in te zetten, ik krijg er energie van!


Aan de slag met talent

Wil jij ook aan de slag met jouw talenten? Of wil jouw bedrijf meer talengericht werken en talenten van medewerkers koppelen aan duurzaam resultaat?

Vanuit Op de schop help ik mensen om talenten inzichtelijk te maken én hier regie over te kunnen voeren. Ik bied diverse tools zoals talent interviews, -scans, 360 feedback, -opstellingen, (team) workshops en coaching aan.

Een persoonlijk talent interview en rapportage zijn al mogelijk vanaf 275 euro.


 

Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact op

Wil je meer weten om met talenten aan de slag te gaan? Stuur gerust een app’je (06 53 79 17 61) of mail (rian@op-de-schop.nl). Ik neem dan graag contact met je op.