Ik weet het nog maar al te goed.. mijn eerste rollenspel met een acteur. Mijn eerste werkgever stond op het punt een nieuwe beoordelingscyclus uit te rollen. Leidinggevenden werden getraind en als personeelsfunctionaris mocht ik ook deelnemen. Leuk, ik had er zin in!

 

Een leuke training.. en toen kwam de acteur

Ik was enthousiast tot op dag 2 rond de lunch een acteur verscheen; Sylvia. De sfeer veranderde snel van uitbundig naar ronduit nerveus. Stoere leidinggevenden die eerder prachtige verhalen vertelden werden stil. De nodige reserveringen kwamen ter tafel: “Wat weet die acteur nou van een gesprek met een monteur, wat leren we nu van een toneelstukje…?” etc.

De trainer verzekerde ons dat het om ‘oefenen’ ging en dat het waardevol zou zijn. In de tussentijd stelde hij een videocamera in die ieder gesprek nauwlettend zou registreren: Help! De meeste van ons bekroop toch echt het gevoel van een beproeving. We zagen het niet bepaald zitten..

 

Met casussen de gang op

Met casussen werden we de gang op gestuurd om ieder ons gesprek voor te bereiden. Daar overlegden we over strategieën om ‘de acteur het hoofd te kunnen bieden’. Voor het toilet vormden zich een rij – want ieder leek te moeten plassen –  en op menig hoofd druppelden zweetpareltjes.

Eenmaal aan de beurt liep ik ook met de nodige weerstand naar binnen. Ik herinner me dat ik dacht: “Wat een onzin.. die acteur kan toch onmogelijk begrijpen wat voor soort gesprekken ik voer? En dan die camera!” Ik voelde me hoogst verontwaardigd.

 

Direct in het gesprek

Veel tijd om verontwaardigd te zijn had ik echter niet. Bij binnenkomst trok Sylvia meteen mijn aandacht: er zat een ‘gewoon mens’ die duidelijk bezorgd was. Ook had zij een niet te misverstane mening over de nieuwe beoordelingssystematiek: ze begon te huilen, werd vervolgens boos, deed een aanval op mij als persoon; ze trok het nodige uit de kast… Tijd om te realiseren dat dit ‘niet echt’ was, had ik niet: ze zette me volop aan het werk om mijn rol te pakken en te dealen met wat zij mij voorschotelde.

 

Waardevolle feedback

Na het gesprek vertelde Sylvia me wat haar vanuit haar rol was opgevallen aan mij en mijn aanpak in ons gesprek. Zij lichtte toe wat ze prettig had gevonden en wat volgens haar mijn sterke punten waren. Ze gaf tips en overwegingen om te proberen en gaf er steeds een voorbeeld bij. Ze kon vooral haarfijn benoemen hoe zij mij in gesprek had ervaren en welk effect mijn gedrag en mijn acties op haar hadden gehad. Ik stond perplex.

 

Effect van oefenen

Na afloop bleken andere collega’s ook enthousiast.  We hebben Sylvia, na afloop van de training, dan ook nog regelmatig gevraagd om met ons te komen oefenen.

Toen we eenmaal startten met de nieuwe beoordelingssystematiek bleek dat Sylvia ons goed had voorbereid. We stonden ons mannetje, ook in pittige gesprekken, en hadden zowel aandacht voor wat speelde bij onze gesprekspartner als voor de nieuwe methodiek.

Wanneer ik nu, jaren later, terugdenk aan de training, moet ik  bekennen me nog maar weinig van de inhoud te kunnen herinneren. Het gesprek met Sylvia staat me echter nog goed voor de geest en van haar tips heb ik nog vele jaren plezier gehad.

 

Weerstand is nog steeds herkenbaar!

Toen ik 6 jaar na mijn ervaring met Sylvia zelf het vak van trainingsacteur inrolde, merkte ik enerzijds hoe veel er is veranderd: camera’s worden nauwelijks ingezet en maar zelden wordt je voor een voorbereiding de gang op gestuurd. Er zijn vele nieuwe mooie werkvormen! Tegelijk merk ik dat enige weerstand om te gaan rollenspelen met een acteur er vaak nog is. Ik kan alleen maar zeggen: herkenbaar!

Natuurlijk is het aan de trainer en de acteur om spanning of weerstand weg te nemen en te zorgen dat er in een ontspannen setting en met plezier geoefend kan worden. Ik hoop hier met mijn blog een bijdrage aan te leveren. Want geloof me: rollenspelen en oefenen met een acteur hoeft niet spannend te zijn. Én het kan je veel opleveren!

 

Gratis tips

Heb jij binnenkort rollenspelen? Ben je benieuwd hoe je je voor kan bereiden, of ken je iemand die gebaat is bij tips? Download mijn gratis tips en stuur ze gerust door!

 

Download hier gratis tips voor rollenspelen met een acteur